Интерес за гостите на комплекса "Тихият кът" представляват изключително живописният, архитектурният, фолклорен и етнографски парк „ИЗТОЧНИ РОДОПИ”,  и много други туристически обекти. Красотата и дивата природа на планината са възпети в редица народни песни.

Парк „ИЗТОЧНИ РОДОПИ” е като море от преливащи тъмнозелени хълмове. Дори само за миг да се полюбувате на красивата панорама и вдъхнете кристално чистия въздух, вие за винаги ще се влюбите в лиричните и магнетичната Родопи Планина
Хилядолетия наред хората тук живеят в хармония с природата, съхранявайки в пазвите на планината диви и недокоснати кътчета красота и невероятно разнообразие от растения и животни. Тук с дни можете да се разхождате сред вековни смърчови и букови гори. Пред погледа ви ще се мярка бягаща сърна, рунтава опашка на катеричка или дълги заешки уши. Пътувайки из парк „Родопи” пътя ви често ще се препречва от многобройни стада овце и крави, връщащи се от паша.
Тук се срещат над 300 вида птици, между които и особено редките - скалолазка, черен щъркел и скален орел. През нощта се чува страховитото бухане на бухала, а призори - брачната песен на глухаря. Напролет зелените губери на поляните са изпъстрени с диви, уханни цветя и много орхидеи.

Белоглавите лешояди са род едри дневни грабливи птици. Срещат се в Европа (включително България), Азия и Африка. Обитават планини, височини, степи, полупустинни и скалисти райони. На територията на България, Белоглавия лешояд е рядък и защитен от закона вид. През 70-те години се смята за изчезнал, но в края на десетилетието екип на Комисията по опазване на околната среда към БАН открива оцеляла малка колония (1 гнездеща двойка и 17-18 неполовозрели птици) в района на язовир "Студен кладенец" в Източни Родопи

Перперикон или Перперек е археологически комплекс в Източните Родопи, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от античността и средновековна крепост, той е един от стоте национални туристически обекта в България. Перперикон е обитаван от каменната ера преди 8000 г. и достига разцвета си през римската епоха. През къснобронзовата и ранножелязната епоха, мощното развитие на култовите съоръжения на хълма създават грандиозно светилище. Счита се, че това е светилището на бог Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Светилището е търсено от цяло столетие.

Глухите камъни е един от най-големите тракийски скален култово-погребален комплекси в Източните Родопи.  Възникнал е през ранножелязната епоха и е функционирал през античността и средновековието. Представлява комплекс от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен скален блок, изсечени в скалата две гробници и стълба водеща към водохранилище и тракийско селище съществувало южно от скалата. Разположени върху четири скални масива, разделени от дълбоки проломи.